4 заместителя на марулята в зимната салата

Не е нужно да се задоволявате с „най-доброто, което успях да намеря“.  Поизчакайте да дойде сезонът на свежата зелена салата, а дотогава вижте няколко избора, които са по-подходящи за сезона. 

Понякога пресните зеленчуци изглеждат малко неугледно в супермаркета през зимата, но от друга страна, кой изглежда добре след дълго пътуване? Това обаче съвсем не означава цяла зима да не ядете салата. Може да не е задължително маруля, но има много здравословни възможности, които да я заменят. 

Кореноплодни зеленчуци

Зимна салата от кореноплодни зеленчуци

Червеното цвекло, ряпата и моркови са идеални за зимната салата – поотделно или в различни комбинации. Но освен това можете да изберете кафиол, сладки картофи, броколи и разбира се, стар лук.

А тъй като зимата всички ценим топлината, можете да ги задушите леко в зехтин или слънчогледово олио. Ако имате скара под ръка, също е добър избор. 

Ситно нарязано брюкселско зеле

Не е необходимо да готвите брюкселското зеле, за да придобие страхотен вкус. То обира овациите, когато се почисти добре и се използват за основа за изящна зимна салата.

Ситното нарязване с мандолина прави зелето лесно за консумация в сурово състояния. Но ако искате да спестите време (или нямате мандолина), можете да вземете пакет с нарязана зелената част на растението – готово за консумация.

Зелени зелечуци

Салата от спанак и сушени смокини

Само защото марулята не изглежда подходяща за консумация в момента, не означава, че трябва да избягвате всеки зеленчук със зелени листа. Всъщност, много от тях са превъзходни на вкус именно през по-хладните месеци. Някои от възможностите са къдраво зеле, китайско зеле, спанак и класическо зеле.

Имайте предвид, че някои от тези сортове може да имат по-силен вкус, отколкото сте свикнали, но това ще добави и щипка авантюризъм към вашата салата. А така можете да направите нови кулинарни открития за вас и семейството ви.

Цитрусови плодове

Зимна салата с бейби спанак и портокали

Въпреки че замяната на марулята с цитрусови плодове изглежда малко необичайно, тези сезонни плодове добавят ярък цвят и дълбок вкус към зимните салати. Това им позволява да са повече от просто акцент.

Можете да се спрете на портокали, червени портокали, грейпфрут, кумкуат. Тези плодове трябва бъдат нарязани или разделени на части, преди да ги смесите в салатата.

Допълнителен цитрусов аромат можете да поставите, като добавите като настържете кората в дресинга.