6 начина да овкусите зимна салата

Хрупкавата салата, която изглежда апетитно и е богата на аромати, е страхотно допълнение към храната и може да създаде комфорт в студеното време. Ето как зимната салата да е не просто вкусна, а цял празник за сетивата.

Със сигурност салатите по-често се приготвят през лятото, когато храната е по-лека заради загубата на апетит в горещините, а и поради наличието на свежи зеленчуци. Но нищо не може да замени зимната салата, която носи свежестта на лятото и все пак успява да ни нахрани, когато температурите са ниски и имаме нужда от повече енергия.

Зимни зеленчуци

Алабаш и цикория

Свежият алабаш и цикорията имат смел вкус, за разлика от леките пролетни зеленчуци като марулята и зелената салата. Това ги прави подходящо допълнение, което ще постави силен акцент на салатата. Можете да ги използвате и като основни продукти, както се вижда на снимката.

Освн това алабашът съдържа много полезни хранителни вещества, сред които много фибри, важни витамини и минерали. Те са ни особено полезни в студените зимни месеци, когато настинките и грипът са навсякъде, както и след празниците, когато организмът има нужда от разтоварване от тежките трапези.  

Червен винен оцет

Зимните зеленчуци могат да бъдат поправени с оцет. който ще добави лек пиперлив привкус към минералния вкус на зеленчуците.

Разбира се, оцетът е често използван за салати, но вероятно ще се радвате да разберете, че за разлика от повечето сосове за салати, няколко супени лъжици от тази киселина, не съдържат повече от 10 калории!

Пчелен мед

Пчелен мед

Той дава на дресинга по-мек вкус, като компенсира горчивината и перфектно се съчетава със сини сирена. Освен доказаните терапевтични ефекти, медът е чудесен при възпаления, причинени от атмосферни условия, така характерни при настинките, а освен това помага за стимулиране на имунната система.

Синьо сирене

Ароматът и силният вкус бързо поставят ярък акцент и открояват тази добавка. Синьото сирене добавя и луксозна кремообразна текстура на всяка хапка от вашата салата. 

За запомнящ се резултат не е необходимо голямо количество, а 50 гр натрошено синьо сирене съдържат само около 190 калории.

Зимни плодове

Сладко-киселите портокалови резенчета и зрънцата от нар се съчетават изключително добре заедно в неочаквана вкусова комбинация. А наред с това, ще съживят визията с цветни акценти.

Други интересни възможности за овкусяване (и украса) на зимната салата са червени портокали, грейпфрут, кумкуат и боровинки.

Ядки

Ако искате да направите зимните домати по-вкусни и по-хрупкави, ядките са почти задължителни. Тук е по-добре да използвате пекани, за да избегнете лекият горчив привкус на орехите. Освен това пеканът е една от супер храните, тъй като съдържа голямо количество полифенолови антиоксиданти, които са изключително полезни за сърцето. В 25 гр се съдържат 60% от препоръчителната дневна доза манган, 40% – мед, както и тиамин и цинк.