Свинското не е само за пържоли

Запознайте се с „героя в сянка“ при ястията от свинско месо.

Когато става въпрос за най-предпочитани варианти за вечеря, свински пържоли са истински суперзвезди. Приготвят се бързо, лесно, цената им е ниска и не на последно място – питателни са и засищат и най-големите гладници.

Затова вероятно сте изненадани от заявлението, че пържолите не са най-добрия избор, когато става дума за свинско месо. Малко познатият и често пренебрегван вариант за вечеря или друго бързо ястие е синското бонфиле (или познато още като рибица или само филе).

Свинското бонфиле може да преобрази вашата вечеря

Неслучайно споменаваме свинското месо в контекста на вечерята – широкоразпространено е мнението, че то не е подходящо за късно ядене по ред причини и затова обикновено бива избягвано вечер. Но свинското филе има място на масата ви след края на работния ден и по-долу даваме няколко причини за защо това е така. 

Приготвя се бързо

Чистото месо, което се продава на разфасовки, независимо дали е говеждо, свинско, пилешко или агнешко, се готви по-бързо от това, което се продава с кости. Както знаете, свинското бонфиле се предлага обезкостено (а понякога дори и опушено, което означава, че е преминало първоначална обработка) – това ви гарантира много по-кратко време за готвене. Например, 1 килограм рибица ще бъде готова за поднасяне на масата за около 20-25 минути.

Свинското бонфиле е диетично

Може би това твърдение ви звучи безмислено и невярно, но е факт. В свинското филе има малко мазнини, без да е жилаво (за разлика от други по-често цитирани диетични меса, като телешкото и агнешкото). Тъй като бонфилето е вътре в прасето, то не е част от активен мускул, каквито са вратът или бутът, например. По този начин то има по-крехка текстура, без да е сухо.  

Бонфилето е универсално за готвене

Свинското филе може да бъде печено, желирано, приготвено на скара, да се пържи на хапки, както и да се пълни. Освен това може да бъде подправено с най-разнообразни подправки – от червен пипер до пикантни подправки, дори някои по-смели решения като виетнамски люти сосове.

Може да сготвите рибицата като основно ястие за вашата вечеря или да я добавите като добавка към салатата. Казано иначе, ако ви се хапва нещо вкусно, свинското филе винаги може да се притече на помощ.

Бонфилето бързо поема аромат в марината

Свинското филе е сухо и относително тънко месо (в сравнение с прясната шунка, например), ароматите и вкусовете проникват бързо в него. Поставяте го в марината, когато се приберете от работа и след около час можете да започнете с готвенето. Можете да съкратите това време още, като нарежете месото на медальони или на хапки, преди да го сложите в марината.

Кулинарен шедьовър от остатъците 

Когато готвите свинското филе цяло, то ще остане сочно и свежо. Ако, след приготвянето му, изчакате няколко минути, преди да го нарежете, също ще е в плюс. Така, ако остане нещо неизядено от вечеря, без усилие можете да приготвите нещо ново и вкусно за семейството на следващия ден.

Нарежете го на тънки филийки и имате страхотен пълнеж за сандвичи или за такос. Ако го нарежете на парчета, може да го добавите към омлети, супи или към пържен ориз по китайски.