Свинското не е само за пържоли

Запознайте се с „героя в сянка“ при ястията от свинско месо.

Когато става въпрос за най-предпочитани варианти за вечеря, свински пържоли са истински суперзвезди. Приготвят се бързо, лесно, цената им е ниска и не на последно място – питателни са и засищат и най-големите гладници.

Затова вероятно сте изненадани от заявлението, че пържолите не са най-добрия избор, когато става дума за свинско месо. Малко познатият и често пренебрегван вариант за вечеря или друго бързо ястие е синското бонфиле (или познато още като рибица или само филе).

Свинското бонфиле може да преобрази вашата вечеря

Неслучайно споменаваме свинското месо в контекста на вечерята – широкоразпространено е мнението, че то не е подходящо за късно ядене по ред причини и затова обикновено бива избягвано вечер. Но свинското филе има място на масата ви след края на работния ден и по-долу даваме няколко причини за защо това е така. 

Приготвя се бързо

Чистото месо, което се продава на разфасовки, независимо дали е говеждо, свинско, пилешко или агнешко, се готви по-бързо от това, което се продава с кости. Както знаете, свинското бонфиле се предлага обезкостено (а понякога дори и опушено, което означава, че е преминало първоначална обработка) – това ви гарантира много по-кратко време за готвене. Например, 1 килограм рибица ще бъде готова за поднасяне на масата за около 20-25 минути.

Свинското бонфиле е диетично

Може би това твърдение ви звучи безмислено и невярно, но е факт. В свинското филе има малко мазнини, без да е жилаво (за разлика от други по-често цитирани диетични меса, като телешкото и агнешкото). Тъй като бонфилето е вътре в прасето, то не е част от активен мускул, каквито са вратът или бутът, например. По този начин то има по-крехка текстура, без да е сухо.  

Бонфилето е универсално за готвене

Свинското филе може да бъде печено, желирано, приготвено на скара, да се пържи на хапки, както и да се пълни. Освен това може да бъде подправено с най-разнообразни подправки – от червен пипер до пикантни подправки, дори някои по-смели решения като виетнамски люти сосове.

Може да сготвите рибицата като основно ястие за вашата вечеря или да я добавите като добавка към салатата. Казано иначе, ако ви се хапва нещо вкусно, свинското филе винаги може да се притече на помощ.

Бонфилето бързо поема аромат в марината

Свинското филе е сухо и относително тънко месо (в сравнение с прясната шунка, например), ароматите и вкусовете проникват бързо в него. Поставяте го в марината, когато се приберете от работа и след около час можете да започнете с готвенето. Можете да съкратите това време още, като нарежете месото на медальони или на хапки, преди да го сложите в марината.

Кулинарен шедьовър от остатъците 

Когато готвите свинското филе цяло, то ще остане сочно и свежо. Ако, след приготвянето му, изчакате няколко минути, преди да го нарежете, също ще е в плюс. Така, ако остане нещо неизядено от вечеря, без усилие можете да приготвите нещо ново и вкусно за семейството на следващия ден.

Нарежете го на тънки филийки и имате страхотен пълнеж за сандвичи или за такос. Ако го нарежете на парчета, може да го добавите към омлети, супи или към пържен ориз по китайски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.