Основна „екипировка“, ако нямаш хладилник и печка

Има и такива моменти – вече стана дума как да пазаруваш, ако нямаш достъп до истинска кухня, но има още важни неща, които трябва да знаеш. Едно от тях е основният пакет неща за оцеляване. Виж списъка накратко…

Както се казва: „ей-тези три неща“…

  • Комплект запечатващи се пликчета (с цип);
  • Стреч фолио за съхранение;
  • Щипки за пари (същата работа могат да свършат и щипки за пране, дори кламери).

С помощта на тези безценни помощници, пакетите ще останат затворени по-дълго, а храната ще е предпазена от прах, „неканени гости“ (хлебарки, мухи, червейчета… да продължавам ли?), по този начин ще остане свежа за повече време.

За самото хапване, минималният пакет „принадлежности“ за двама е:

  • два комплекта прибори за хранене;
  • две чинии (или за да е по-лесно почистването може да вземеш комплект пластмасови чинийки, но усещането за домашен уют ще се изгуби);
  • салфетки и/или попивателна кухненска хартия;
  • дъска за рязане;
  • отварачка за консверви;
  • малък остър нож.

Бонус идеи

Един комплект кутии за съхранение на храна няма да ти е излишен – може да се използва както за, очевидно, съхранение, така и като купа за супа или салата.

За още по-домашна атмосфера може да замениш вестника с истинска покривка – лесно ще намериш хартиени, но дори някои мушами изглеждат доста естетически приятно, дори има имитации на бродерии.

Почистване

Почистването е лесно като цяло – или изхвърляш пластмасовите и хартиените прибори, или ги измиваш (ако наистина нямаш кухня, мивката в банята не е много удобна, но е подходяща. В краен случай може да използваш голяма пластмасова купа, пълна със смес от вода и препарат за чинии.

И, за финал,

Няма как да не спомена, ако много ти липсва топлата храна, можеш да си вземеш газово котлонче – туристическо или малко по-голямо (разбира се, аз препоръчвам първото – винаги може да се използва и след това) и микровълнова фурна – има доста голям избор от рецепти за нея, някои от които не отстъпват по нищо на засуканите манджи на баба. Да не забравяме и добрия, стар тостер и електрическата кана за вода.

Това е моят „списък за оцеляване“ без печка и хладилник. Скоро ще споделя и за съхранението на продуктите, някои ястия и други хитринки от живота без кухня.