Боядисване на великденски яйца

Обичаят да се боядисват яйца за Възкресение Христово – Великден, е наследен от древността. Яйцето символизира живота и здравето. Неговото боядисване и шарене носи дух на радост и представлява оригинално, непосредствено изкуство. В багрите и писането на яйцата българката винаги проявява художествена дарба и находчивост. С първото червено яйце стопанката на дома, обикновено бабата, гали лицето на внучето, с пожелание за здраве и хубост.

Яйцата се шарят предимно с орнаменти от растителния и животински свят, които отразяват богатството на околоната природа.

Боядисването на яйцата се извършва по правило в четвъртък преди Великден (Велики Четвъртък), преди изгрев слънце.

Варене на яйцата

Хубаво е яйцата, които ще се боядисват за Великден, да са пресни. Преди да ги сварим, ги измиваме грижливо с топла вода, поставяме ги в мрежа, завръзваме ги и ги поставяме в съд със студена вода, в който ще ги варим.

Ако свариш яйцата в сок от кисело зеле, вместо вода, те ще „хванат“ боята по-добре.

Време на варене на яйцата

Продължителността на варенето отчитаме от момента на завирането на водата. Ако искаме да бъдат рохки и белтъкът да бъде малко твърд, ги варим 5 минути.

Яйцата за Великден трябва да се варят поне 6 минути (но не повече от 8), за да се втвърди добре белтъкът. Това е удобно за ритуала по взаимно „чукане“.

Боядисване с природни бои

За боядисване на яйцата, ако не разполагаме с готова боя за яйца, която често пъти ни изненадва с лошо качество, можем да използваме природни средства: кукуряк, кромид лук, дюлеви листа, липов цвят и други.

Боядисване на великденски яйца с кукуряк

Кукурякът се бере преди ползването му, вече цъфнал в нискостъблените гори и храсти. Ползват се стъблото с листата и цветовете, като се нарязват на дребно и се варят поне 30 минути, докато екстрактът от багрилното вещество се извлече.

В затоплената багрилна течност (растителна отвара) се поставят сварените яйца, които добиват хубав лимонено жълт цвят.

Червени великденски яйца с лук

От лука се използват само горните сухи листа на луковицата (люспите на стар лук). Варят се 30 минути, докато водата се оцвети в тъмночервено. Този цвят се предава на потопените в нея яйца.

Великденско багрило от листа от дюля

Листата от дюлята се събират и изсушават през есента по време на листопада. Варят се 30 минути и се повтаря горната технология на оцветяване. Сушените дюлеви листа обагрят яйцата в жълто.

Боя за яйца от сушен липов цвят

Липовият цвят, събран и изсушен през месец юни, се вари 25-30 минути. Потапяме яйцаа в получената течност. Те се оцветяват в хубав бежов цвят и поемат част от аромата на листата.