Практични съвети за почистването

Ежедневното поддържане на чистотата и реда вкъщи може да направи чудеса, дори в най-семпло обзаведения апартамент или къща. Но понякога има неща, които не знаем как да почистим или детайли, за които не сме се замисляли (като това колко е важно рендето да е чисто, например).

Затова в тази статия поместваме няколко практични съвета, които дават простичко, но изпитано решение на ежедневни проблеми.

Лесно измиване на ренде

Тъкмо си приключил/а със настъргването на сирене или кашкавал и направо не ти се мисли как ще го почистиш? Има решение – веднага настържи един суров картоф, пък за него бързо ще се намери приложение във менюто за вечеря…

Зелена плесен по саксиите

Голяма част от саксиите имат зелени петна, които излизат с много търкане и химия. А ако саксията е богато орнаментирана, сякаш няма избавяне от грозните петна…

Всъщност има лесен изход от ситуацията – залей ги с бял оцет и остави да престоят за час. След това, само с четка мърсотията ще падне като с магия.

Тенджерите от инокс ще заблестят

Ако имаш блестящи иноксови тенджери или други кухненски съдове от този материал, можеш да върнеш блясъка им лесно. Сложи ги на котлона, добави обелки от ябълки и свари всичко. Свали от котлона и изплакни. Блясъкът ще е забележим!

Иноксова кухненска бяла техника

За блясък на кухненските уреди от инокс също има лесно решение – сложи няколко капки зехтин на микрофибърна кърпа и изтъркай до блясък.

Килим без миризми и зацапвания

Знаеш как се почиства килим на сняг през зимата. Но в топлите месеци има заместители – освен прането на реката (което може да е страхотно изживяване за цялото семейство!), можеш да почистите килима, дори без да излизаш от вкъщи. Така ще премахнеш лесно зацапвания, а и неприятни миризими.

Почисти настилката с прахосмукачка, след което я наръси със сода бикарбонат (позната и като хлебна сода). Остави да престои известно време и отново мини килима с прахосмукачка.

Блестящо злато

Златните бижута ще блеснат, ако ги натопиш в купа, пълна с вода, в която е разтворен малко препарат за миене на чинии. Лекичко ги изтъркай с мека четка за зъби и след това ги изплакни. Постави бижутата върху чиста кърпа и ги изсуши със сешоар, на възможно най-ниската температура.

По същия начин могат да бъдат почистени и сребърни бижута, но вместо препарат за чинии, във водата се слага една лъжица сода бикарбонат. Ако все още има петна по бижутата, разтъркване с сода и четка за зъби или меко парцалче би трябвало да свърши работа.

Лъскави гумени ботуши

Върни блясъка на гумените ботуши, като ги напръскаш с препарат за мебели. След това излъскваш с мек парцал и voilà!

Без лоши миризми

Постави колко портокалови кори на дъното на кофата за боклук и ще забравиш за лошата миризма.

Почистване на очила

Стъклата на очилата ще заблестят, ако ги потопиш в топла вода, в която предвително са пуснати шепа портокалови кори. След 5 минути и след това измий очилата със сапун.

Киселината от корите ще избави стъклата от сапунени следи.