24 нестандартни идеи за детски игри

Купища играчки и на детето пак му е скучно… В днешно време децата са пренаситени от „купешки“ играчки. На тях им е много по-интересно да си играят с предметите на възрастните. Предложи им нещо нестандартно. Може да поиграете заедно. Не знаеш какво? Ето малко интересни и полезни за развитието игри, събирани от различни места по интернет

1. Слънце

На бял лист нарисувай жълт кръг. След това се редувайте всеки да прави по един лъч – един път детето, после мама, после тати.

2. Търсене

Докато разглеждате книжка с картинки, питате детето: „Виждам нещо червено, какво е това?“

3. Таралеж

С детето направете топка от пластилин и леко я издължете от едната страна – муцунка. С помощта на клечки за зъби, направете бодлите на таралежа. За очички може да сложите зрънца черен пипер или друг цвят пластелин.

4. Бягане с „фалшиво“ яйце

В супена лъжица сложи топка за пинг понг. Дай ги на детето със условието, че точето е яйце и задачата да бяга из целия апартамент, като целта на играта е да не изпусне яйцето.
Друг вариант на играта е черпак и дървено яйце.

5. Ветеринарна болница

Слагате играчки животни на дивана и детето започва да ги преглежда и лекува. Детето може да превърже краченце, да даде лекарство, да измери температура. Варианти на тази игра има много, всичко зависи от фантазията.

Може да се играе на голяма къща за много животни. Къщата се прави или от домино или от карти за игра и животните се нареждат в нея. Детето може да ги храни, да ги води до тоалетната, да им говори и даже да ги наказва понякога, като ги изкарва на балкона, ако прецени, че е било непослушно.

6. Гримиране

Вече лесно може да се намерят пастели и боички за лице, с които децата могат да се забаляват. Имай предвид, че с пастелите се рисува по-трудно, но са подходящи за по-малки деца (даже и на 2 г.), тъй като децата са нетрпеливи и трудно можеш да ги задържиш на едно място. С боички можеш да рисуваш доста по-фино и съответно по-красиво, но това изисква повече време и затова те са подходящи за по-големи деца. Поечето материали са такива, че рисунките се свалят от лицето много лесно с помощта на мокри кърпички. Много е весело да се съберете (мама, тате и детенце) и да се нарисувате всички, като всеки има право да рисува другия. Добре е да има наблизо огледало, за да показвате на детето от време на време как е нарисувано.

7. Правим сладолед

Напълни малка купичка или чаша с плодово кисело мляко и го замрази. След като е готово, го украсете и го поднесете на детето.

Може детето да участва в приготвянето и най-вече в украсяването на сладоледа. 

8. Абстрактна картина

Изсипи малко количество течна боя върху бял лист. После сгъни листа няколко пъти и го разтвори. Получила се е интересна картина. Може да допълните картината и с други цветове.

Помогни на детето да направи и собствена картина. След това може да я сложиш в рамка и да я окачиш на видно място.