24 нестандартни идеи за детски игри – II част

Какво да правиш, когато на детето му е скучно? Продължаваме с идеите за детски игри – които започнахме в предната статия, в която започнахме с 8 идеи. 

9. Кой духа по-силно?

С една коркова тапа могат да се измилят хиляди игри. Може да я вземеш и да се състезавате кой е я духне най-далеч. Другият вариант е да я поставиш в леген с вода и да я бутате като лодка, пак на съсезателен принцип.

10. Майсторим лодки

Като стана дума за лодки, ето още идеи за детето. Направете заедно лодки от различни материали. обра идея за начало е орехова черупка за основа с малко пластилин на дъното, в което се забива клечка за зъби и триъгълниче от хартия за платно. Може да се използва и споменатото парче корк, в което да сложите клечката за зъби – така лодката ще плава по-лесно. 

11. Познай мелодията

Това е лесно, но може да занимава детето с часове – започваш да пееш позната за детето песен и то трябва да познае коя е тя. Може да опитате и обратното – то да пее, а ти да познаваш. Измислете заедно награда за най-добрия певец.

12. Детски омлет

Децата обожават да готвят, но понякога след тях в кухнята става погром, нали? 🙂 От жълта хартия се изрязва кръг с диаметър на чиния – същинският омлет. Стари списания и вестници се накъсват на парчета, може да се добавят цветенца и други цветни елементи. Те се насипват върху омлета и готовото „ястие“ се сервира на всички членове на семейството.

Като вариация, може да накараш детето да изреже неправилна форма от бяла хартия и върху нея да сложи по-малко жълто кръгче. Стават яйца на очи. Към тях може да се сервират различни „ястия“ като салати, супи, дори сосове от накъсани на малки парченца хартия, а солетите може да са усукани едно около друго парчета по-здрава хартия – корица на списание или кадастрон. 

13. Малки банкери

Това е малко рисково упражнение, но на детето ще му хареса – изпразваш всички монети от портфейла си и детето трябва да сортира. Ако у дома има касичка за монети от по 1, 2 и 5 стотинки ще е дори по-забавно. 

Но внимавай хлапето да не глътне някоя!

14. Принцове и принцеси

От обикновен лист хартия се прави корона. Може да използваш и жълта или златна хартия, разбира се, за имитация на злато. Може да я украсите допълнително, с помощта на детето като нарисувате допълнителни елементи, или залепите някои. Може да използвате стар лак за нокти или да я напръскате с брокат.

15. Животни

За тази игра е добре да сте няколко човека – поне трима, за да има елемент на състезание, но и с двама може да е достатъчно интересно за детето.

Сядате около масата и един е водещ – той казва животно (а може и да не е само животно) по формулата „Лети, лети.. [животното] лети“. Ако то лети – всички вдигат ръце, ако не лети – започват да барабанят по масата. Който първи реагира – вдигне ръка или забарабани по масата, той е следващият водещ. 

16. Интересни картинки

Върху лист хартия се капват различни цветове боя. След това със сламка духаме в различни посоки. Получават се интересни картинки, а може да питаш детето на какво му приличат или дори да си измисли история по картинката, която вижда.

По-лесно ще се получат картинките, ако използваш гланцирана хартия – така боята няма да попива бързо.