Модерен етикет: когато гостите носят вино, трябва ли да го отворя веднага?

Планираш менюто от седмици, направил си пълно почистване на къщата и си поканил близки хора на вечеря. И настъпва заветният ден. И тогава… на вратата се появява първият гост и ти подава бутилка червено вино. В този момент започва да се прокрадва паника – трябва ли да я отвориш, или може да я оставиш настрана? 

Добре, може би е малко прекалено, но със сигурност, когато гост донесе вино на официална вечеря, винаги си задаваш въпроса дали ще е твърде грубо да я прибереш за друг път, и дали гостът няма да се обиди, тъй като очаква да я изпиете заедно още същата вечер.

Трябва ли да отвориш виното, което някой от гостите е донесъл? Мнението на експертите

Потърсихме мнението на експерти по етикет какво е редно да се направи, когато гостът носи вино. Ето какво сподели Мика Майер, основател на Beaumont Etiquette: 

“Когато някой ви донесе бутилка вино, вие като домакин не сте длъжни да отваряте или поднасяте бутилката, която ви е дадена, на масата. Това е изцяло по преценка на домакина и ако току-що сте получили бутилка, която искате да отворите и споделите с останалите гости, можете да го направите, а можете и да я пазите за черни дни!”

Явно домакинът има всички привилегии да решава какво да прави с донесеното от гостите му вино. Всъщност, това е доста успокоително, защото ако си поканил повече гости и всички (или поне повечето) донесат вино, което трябва да отвориш и да сервираш на масата, ситуацията може да стане доста интересна. Освен това, възможно е виното да не подхожда на подготвените ястия за вечерта.

Трябва ли да носим вино за домакините? Съвет за гостите

Предлагаме ти и допълнителен съвет за случаите, когато ти самият си канен на гости. Той може да ти спести неудобната ситуация. Когато си канен на парти или вечеря, можеш да попиташ домакина какво можеш да занесеш. Ако изрично не помолят за бутилка вино, може би е по-добре да се спрете на нещо друго. 

Защо? 

До някъде по причините, изброени по-горе – може виното да не подхожда на избраните ястия и домакините да са се спрели на друг тип алкохол. Освен това, те може да са помолили някого другиго да донесе подходящо вино за събирането. Носейки вино по твой избор, има риск да обидиш този, чиято задача е била това (т.е., да сметне, че мислите, че неговият избор не е достатъчно добър). И не на последно място, виното е доста популярен избор за неангажиращ подарък, когато си поканен на вечеря, затова вероятно немалка част от останалите гости също ще се спрат на него. Разбира се, бутилка вино в повече никога не е излишна, но все пак, е добре да помислите за по-оригинален вариант. 

Как да поднесете вино, когато сте гости?

Ако все пак се спрете на варианта да поднесете бутилка вино на домакините на партито, постарайте се да изберете подходящо вино. Можете да се посъветвате с винен експерт, или да потърсите малко повече информация в интернет. 

Когато носите вино като подарък…

Когато носите бутилка вино, с намерението на домакина да я запази като подарък, добра идея е да я опаковате. Можете да изберете подаръчна торбичка за бутилки или да я опаковате сам. Ако не ви се занимава, има достатъчно специалисти, които ще превърната обикновена бутилка вино в произведение на изкуството.

Със сигурност, подарявайки бутилка вино в опаковка, ще предадете домакинът ще разбере посланието, че това е подарък. 

Когато носите вино, което искате домакините да отворят…

От друга страна, ако бихте искали да се споделите виното, което сте занесли на партито с домакините и другите гости, тогава я занесете неопакована и при поднасянето, кажете нещо от типа на “Донесох вино, което да опитаме заедно”.

Е, изглежда, че кризата е предотвратена. Да пием за това!

One thought on “Модерен етикет: когато гостите носят вино, трябва ли да го отворя веднага?

  • 04.01.2021 at 13:07
    Permalink

    Thank you!!1

Comments are closed.