Ябълката: за красота сутрин и за здраве – вечер

Ябълката е един от най-обичаните и популярни плодове, който дори си има собствен клон в науката – помология, която се занимава единствено с Нейно Величество Ябълката.

В този пост ще ти дадем интересна информация за ябълката, както и няколко съвета за какво е полезна тя.

„Яжте ябълки за красота сутрин, а вечер за здраве“,

съветват народните лечители.

Ябълката няма съперник по броя на сортовете и по плодовитост – в света са познати повече от 10 000 сорта, а у нас – около 500. И цялото това изумително разнообразие е произлязло от дивата ябълка киселица чрез кръстосване на видовете. Различните сортове ябълки се различават по форма, цвят и време на узряване.

Ябълковото дърво няма съперник по дълголетие – може да живее до 100 и повече години. Продължителността на съхранение на плодовете на ябълката също е рекордна – можете да ги запазиш почти до пролетта.

Ябълката: вкус и аромат

Вкусът на ябълката зависи от количеството и съотношението на съдържащите се захари, органични киселини и дъбилни вещества. Ароматът ѝ се дължи на етерични масла.

Ябълката: съдържание

Ябълката съдържа 85% вода, белтъчни вещества, лесно усвоими захари, ябълчна и лимонена киселина, калий, натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор и каротин.

Освен това ябълката съдържа почти цялата „азбука на витамините“ – A1, B1, B2, B3, B6, C, E, PP, K1, което ги прави незаменими в профилактиката на авитаминозите.

Пектинът в ябълката

Пектинът в ябълките е „метлата“ на организма. Той обезврежда всякакви отрови, прочиства червата, спира процеса на стареене. Благодарение на голямото количество пектин, прясно настъргани ябълки са едно от най-добрите средства при стомашно-чревни разстройства.

Ябълка и здраве

Употребата на 2-3 пресни ябълки дневно понижава холестерина в кръвта, намалява нервното напрежение, подмладява кожата.

„Ябълковите дни“ се препоръчват при атеросклероза, хипертония и сърдечно-съдови заболявания (до 400 гр стипчиви ябълки на денонощие). Това продължава до нормализиране на състоянието. При нервен стомах и склонност към напълняване, ябълките се консумират на гладно. Който не ги обича сурови, може да си ги изпече. И в консервирано състояние, ябълките остават витаминозна и лечебна храна. От тях се прави сок, конфитюр, желе, мармалад и пюре.

Ябълка и красота

Ябълките са и чудесно козметично средство за изтощена коса и чупливи нокти. С ябълкови обелки може да се приготви освежаваща и подмладяваща маска за лице.